Kurczak po chińsku z chilli

Kurczak po chińsku z chilli

Kolejne danie z wykorzystaniem woka, tym razem na pikantnie. Przepis pochodzi z "Kuchni chińskiej" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

400 g piersi z kurczaka lub indyka (ale można również użyć do tego dania chudej wołowiny albo np. krewetek)

2 ząbki czosnku

mały kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)

1 małe chilli (odważni mogą dać dwa)

czerwona i zielona papryka

pół słoiczka pędów bambusa

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

Czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Mięso i paprykę pokrój w kostkę.

Mięso posyp solą (możesz przygotować też mięso w panierce z mąki kukurydzianej:

1 białko roztrzep z solą, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę oleju; taką panierką obtocz mięso). W woku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i imbir, smaż przez około 30 sekund.

Dorzuć mięso i smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze przez 5 minut.

Zdjęcie - Kurczak po chińsku z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów