Kruszon z winogronem

Kruszon z winogronem

Możemy go nazwac jak chcemy-kruszon,pleśniak,bo to jest ten typ ciasta. Robię go czesto bo wlasnie latem ,kiedy są swieże owoce smakuje najlepiej.

Nie wspomnialam,ze dodatek stanowi marmolada z rabarbaru,otoz przywiozlam kilka lodyk z Polski,natychmiast zrobilam pyszne ciacho z rabarbarem a pozostale zawekowalam,aby czekolo na sluszny moment-wlasnie nadszedl.

W ciescie znajdziecie rowniez czarne winogrona-sama jestem mile zaskoczona,ze tak pieknie sie "zachowaly",zupelnie jak wisnie,czy czeresnie.

Ciasto jest takie,jak lubie-slodko-kwasne i kruche -polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Kruszon z winogronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruszon z winogronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruszon z winogronem

.3 szklanki maki

.1/2 szklanki cukru + 1/2 szklanki do piany

.3 jajka

.3/4 kostki margaryny

.2 lyzeczi proszku do pieczenia

.2 lyzki budyniu

.marmolade z rabarbaru lub jablek ( ok.500 gr )

.winogron najlepiej czarny

 

Wykonanie

Do miseczki przesiewamy make z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier i dokladnie mieszamy.

Przekladamy make na blat,robimy dolek ,dodajemy pokrojona zimna margaryne zoltka i siekamy skladniki nozem do polaczenia,potem wyrabiamy palcami kruszonka.

Ubijamy bialka na sztywno ,powoli dodajemy cukier i 2 lyzki budyniu.

Forme ( 30/20 cm ) wykladamy papierem do pieczenia,3/4 ilosci ciasta pokrywamy dno blachy,nastepnie delikatnie wykladam na ciasto marmolade,piane z bialek ,wciskamy w nia winogrona i to wszystko posypujemy pozostala kruszonka.

Przed pieczeniem blache okrywam papierem do pieczenia .

Pieczemy w temp.180 st C przez 40 min.

Smacznego!

Kategorie przepisów