Krupnik z pęczakiem i mlekiem

Krupnik z pęczakiem i  mlekiem

Gęsta, zdrowa bardzo pożywna i całkiem smaczna zupa. Wspaniale rozgrzewa i smakuje dzieciom. Przepis znalazłam na blogu Pokrojone doprawione.

Zdjęcie - Krupnik z pęczakiem i  mlekiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krupnik z pęczakiem i  mlekiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 litr wody

0,5 szklanki pęczaku

1 szklanka mleka (użyłam koziego)

5 ziemniaków pokrojonych w kostkę

3 marchewki pokrojone w kostke

por pokrojony w plasterki

1 grzybek suszony

1 łyzka masła

sól, pieprz

3 ziarenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

 

Pęczak wypłukać. Zalać woda i mlekiem. Zagotować. Wrzucić grzybek, ziele angielskie i listek laurowy. Po 15 minutach wrzucić marchewkę i pora, po następnych 15 minutach wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec dodać masło i doprawić sola i pieprzem.

Kategorie przepisów