Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem
Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g śliwek
  • 700 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g kaszy manny
  • 15 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. proszku budyniowego śmietankowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

KROK 1

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, 80 g cukru pudru, całe jajka, śmietanę oraz olej Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Gotujemy budyń z 700 ml mleka, 2 proszków budyniowych i 40 g cukru pudru.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy je na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pierwszą wyklejamy spód formy (20 x 30 cm). Na górę układamy śliwki. Oprószamy je cynamonem i kaszą manną. Całość zalewamy gorącym budyniem.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Na wierzch kruszymy lub ścieramy drugą porcję ciasta i pieczemy około 40-45 minut w 180ºC. Przed krojeniem studzimy.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów