Kruche ciasto z jagodami

Kruche ciasto z  jagodami

Czy o tej porze roku, gdy na dworze siarczysty mróz, może być większa przyjemność niż zjedzenie kawałka pysznego ciasta z jagodami, kojarzącego się z latem? Chyba nie. Zwłaszcza, że przypominam sobie w jaki upał zbierałam te jagody. Zawsze o tej porze zaczynam powoli opróżniać zamrażalnik. W tym roku mam spory zapas różnych owoców więc od czasu do czasu pojawi się tu ciasto z owocami, nawet jeżeli na dworze będzie dużo poniżej zera:)

Zdjęcie - Kruche ciasto z  jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 370 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 500 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Zimną margarynę pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką z proszkiem, solą  i cukrem. Zrobić kruszonkę, dodać żółtka  i śmietanę i krótko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę i podpiec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Jagody (nie rozmrażać) wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je równomiernie na podpieczonym spodzie i przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut. W 180 stopniach. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów