Kruche ciasto z budyniem i morelami

Kruche ciasto z budyniem i morelami
Zdjęcie - Kruche ciasto z budyniem i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Pyszne, kruche ciasto, dużo budyniu i owoców- czy latem potrzeba czegoś więcej? Tym razem użyłam moreli. Budyń może być ze sklepu lub własny. Kruszonka zrobiona na patelni powstaje w ekspresowym tempie i jest bardzo wygodna. Od dawna robię już tylko taką. Polecam  na nadchodzący weekend.

Składniki Instrukcje

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę i mieszać, aż całość tłuszczu zostanie wsiąknięta przez mąkę i powstanie kruszonka. Odstawić do wystygnięcia.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. odstawić do wystygnięcia.

Makę z proszkiem do pieczenia przesiać na blat. Dodać cukier i posiekaną margarynę, wyrabiać, aż powstanie kruszonka, dodać żółtka, wyrobić ciasto. Przygotować formę (moja miała wym. 24/32 cm - jednak może być większa, wtedy ciasto będzie cieńsze). Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godź. Po tym czasie wyłożyć przestudzony budyń. Na wierzchu ułożyć morele, środekim do góry. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic ok. 45-50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kruche ciasto z budyniem i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów