Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami np takie

Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.

Zdjęcie - Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Składniki:

kruche ciasto migdałowe:

120 g mąki pszennej

40 g zmielonych migdałów

30 g cukru pudru

80 g zimnego masła / oleju kokosowego- polecam

1 małe jajko

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanillii

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto migdałowe

  1.  Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misie od miksera umieść mąkę, migdały oraz masło/ olej kokosowy. Zacznij ucierać, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Ciasto powinno zacząć zbrylać się w większe kawałki. Wyłącz mikser i uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
  3. Nastaw piekarnik na 180 C. 
  4. Na podsypanym mąką blacie postaraj się delikatnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto będzie się rozwalało, ale spokojnie uda Ci się je delikatnie rozwałkować. Powycinaj ulubione kształty i układaj je na blaszce.
  5. Piecz około 15 minut lub do zarumienienia.

Zdjęcie - Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Zdjęcie - Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Kategorie przepisów