Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

W grudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją na jadalny świąteczny prezent, a amatorów znajdą nie tylko wśród najmłodszych. Czas już myśleć o świętowaniu, zatem wesołych i smakowitych Świąt Kochani!
Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
szczypta soli


Dekoracja:
czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej
czerwone groszki
lukier
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu dekorujemy.
Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów