Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie

Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie

Myślałam, że tylko powroty do domu są takie miłe, wyczekiwane i sprawiają radość!
Myliłam się!! Powrót do blogowania - jest równie emocjonujący i wiecie, co... cieszę się, że w końcu znalazłam na to czas - jakbym po wczorajszej imprezie, dziś, zrelaksowana poczuła, że już mogę, że dam radę, że chcę - bo na siłę pisać nie potrafię!
W ramach nagrodzenia Was za cierpliwość i to, że byliście, że Jesteście, że odwiedzacie MojeTworyPrzetwory - kawałek wyjątkowego ciacha i może nie wyjątkowego tylko ze względu na smak, ale okoliczności, w jakich powstało.
Zdjęcie - Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiekłam je z okazji odwiedzin fantastycznych osób, na które mogę zawsze liczyć, które swoją mądrością, uśmiechem i szalonym optymizmem pokazują, że świat jest piękny i należy się nim bawić i cieszyć! Gorące Pozdrowienia dla Asi z bloga Biedronka w kuchni i Jej męża Marcina - Do szybkiego zobaczenia Szaleni i Wspaniali!!!!
Ja już nie przedłużam, ale musiałam się troszkę przed Wami rozpisać - DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE, WIECIE, ŻE TO DZIĘKI WAM, JA JESTEM TU!!!!
Zdjęcie - Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o średnicy 22 cm:

  • 300 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 6-8 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
  • otarte małe ziarenko tonki bądź świeżej wanilii

 

  • po 3 garście sezonowych owoców: maliny, jeżyny, borówki bądź inne ulubione
  • około 1 łyżki mąki
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek mleka w proszku


Przygotowanie:

  • z mąki, masła, wody, soli i tonki bądź wanilii zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce
  • po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty
  • spód ciasta równomiernie posypać mąką, rozłożyć owoce
  • w misie miksera umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę, dodać jogurt, mleko w proszku i jeszcze chwilę miksować
  • powstałą masą zalać owoce i całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 20 minut
  • po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i dopiec tartę aż krem się zarumieni - kolejne 15-20 minut
  • upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia i schłodzić w lodówce - wtedy krem idelanie nam się zetnie i osiągnie porządaną konsystencję - wystarczy już godzina w zimnym klimacie
  • podawać w przemiłym towarzystwie z gorącą kawą


Zdjęcie - Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów