Kujawski, Przepisy z szuflady http://przepisyzszuflady.fooder.pl/ https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/krokiety-z-miesem-i-warzywami-cioci-marysi Krokiety z mięsem i warzywami cioci Marysi Składniki 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli Olej Kujawski 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 marchewki 1 por 1 kapusta pekińska sól pieprz bułka tarta jajko Przygotowanie Smażymy naleśniki. Mięso mielone podsmażamy z cebulką, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora, chwilę przesmażamy. Drobno pokrojoną kapustę pekińską dodajemy do wystudzonego mięsa. Na każdym naleśniku kładziemy odrobinę farszu i składamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy, do zrumienienia, z obu stron, na oleju. Krokiety idealnie smakują z przygotowanym sosem czosnkowym.