Krewetki z czarnym makaronem w sosie gorgonzola

Krewetki z czarnym makaronem w sosie gorgonzola

Dzisiejszy przepis nie jest związany z nadchodzącym Bożym Narodzeniem, ale może świetnie nadać się na kolację sylwestrową, zwłaszcza że jest to danie ekspresowe i przyrządzenie go zajmuje właściwie tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Fakt, że jest tam chyba milion kalorii, pominę milczeniem ;)

Składniki na 2 porcje:

czarny makaron w odpowiedniej ilości na 2 osoby 

300 g mrożonych krewetek 

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

100 ml śmietany 30%

250-300 g gorgonzoli

świeżo mielony pieprz

Ugotuj makaron. W trakcie jego przygotowania, krewetki (nie rozmrożone) umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem. Podgrzej oliwę i wrzuć na patelnię zmiażdżony ząbek czosnku. Podgrzewaj go przez jakiś czas, następnie wrzuć krewetki i smaż przez 3 minuty. Nadmiar wody odlej, a na patelnię dodaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, do momentu, aż ser się rozpuści. Dorzuć ugotowany i odcedzony makaron, wszystko razem wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.

Zdjęcie - Krewetki z czarnym makaronem w sosie gorgonzola  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   

Kategorie przepisów