Krewetki duszone w białym winie i pomidorach z tortillą

Krewetki duszone w białym winie i pomidorach z tortillą

Obiecałam sobie, że krok po kroku podzielę się z Wami przepisami z naszego spotkania zakrapianego winem z Alzacji. ;-) Pierwsze na stół wjeżdżają krewetki i tortilla.

Zdjęcie - Krewetki duszone w białym winie i pomidorach z tortillą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krewetki duszone w białym winie i pomidorach z domową tortillą

500 g krewetek surowych, w pancerzach 

2 łyżki masła

50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

garść czarnych oliwek pokrojonych w talarki

gałązka selera naciowego pokrojona w talarki

1/2 bulwy kopru włoskiego, drobno pokrojonego

troszkę kaparów

2 ząbki czosnku

2 szalotki

1 łyżka posiekanej kolendry

100 ml białego wina

szklanka pomidorów z puszki

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oliwy z oliwek

woda

W rondlu rozgrzewam połowę masła z oliwą i przesmażam krewetki. Wyjmuję je, studzę, a powstały płyn z rondla przelewam do miseczki.

W rondlu ponownie rozgrzewam pozostałe masło z oliwą i kolejno smażę: seler, szalotkę, koper, czosnek. Chwilę duszę. Dodaję oliwki, wino, odparowuję połowę sosu. Dorzucam pomidory i dolewam płyn ze smażenia krewetek.

Zmniejszam ogień do minimum.

Mieszam mąki i zagniatam je razem z tłuszczem, stopniowo dodając wodę. Ciasto ma być elastyczne, po przełamaniu ma się nie kruszyć, lecz być spoiste. Z gotowego ciasta formuję wałek o średnicy 5 cm i kroję go na talarki grubości 2 cm. Biorę jeden krążek, resztę przykrywam wilgotną ściereczką. Rozwałkowuję go na cienki placek i smażę na suchej patelni. Gdy kończę smażyć placki, to obieram krewetki i dodaję je do sosu. Wyłączam ogień.

Krewetki podaję z sosem, posypane kolendrą, z chrupiącym plackiem.

Sugerowane wino - Riesling.

Zdjęcie - Krewetki duszone w białym winie i pomidorach z tortillą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów