Kremówka z lukrem pomarańczowym

Kremówka z lukrem pomarańczowym
Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Ciasto francuskie:
  • 20 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • 1 szczypta soli
  • ½ szklanki wody
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki cukru
  • Lukier pomarańczowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
Przygotowanie

Mąkę, olej, żółtka, sól i wodę łączymy i dobrze mieszamy, zagniatamy.

Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.



Wystudzone ciasto wałkujemy na kwadrat, na środku układamy cienkie plastry masła, następnie ciasto składamy na trzy części i wałkujemy.

Ponownie umieszczamy je w lodówce, a potem znów wałkujemy i tak 3-4 razy.


Gotowe ciasto dzielimy na połowę i pieczemy 2 blaty na blasze o śr. 25x25 cm. Czas pieczenia jednego blatu to ok. 20 min. w temp. 200ºC.


Gotowe ciasto francuskie może być przechowywane w lodówce ok. 2 tygodni.



Z mleka, cukru i mąk gotujemy gęsty budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do czasu, aż masa będzie gładka.


Cukier puder ucieramy z sokiem na półpłynną lejącą konsystencję.


Na jeden blat ciasta wykładamy krem, a następnie przykrywamy go drugim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, smarujemy lukrem pomarańczowym i dekorujemy plastrami pomarańczy.

Kategorie przepisów