Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym

Dziś królują pączki, faworki i tłuste racuchy. Dlatego ja trochę przewrotnie proponuję zdrową i kolorową kompozycję. Zupa z batatów, ziemniaków i pora z mlekiem kokosowym to rozgrzewająca porcja warzyw.

Zdjęcie - Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym składniki:
  • 3 bataty
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego / oleju kokosowego
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 0,2l mleka kokosowego
  • wól, pieprz
  • chili, gałka muszkatołowa, estragon
  • woda

do podania

  • kiełki
  • orzeszki piniowe
  • chili
przygotowanie:

Warzywa oczyszczam, kroję w dowolną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojone bataty, ziemniaki, pora i cebulę. Podsmażam aż się lekko zarumienią.

Przekładam do dużego garnka, zalewam wodą tak aby zakryć wszystkie warzywa. Doprawiam solą, dodaję obrany czosnek, kawałek imbiru, chili, estragon, gałkę muszkatołową (wg uznania). Gotuję ok 40 minut.

Zupę lekko ostudzoną blenduję na gładki krem. Dodaję mleko kokosowe. W razie potrzeby doprawiam.

Zupę podaję z kiełkami, orzeszkami pinii i szczyptą chili.

Zdjęcie - Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów