Kostka biszkoptowa z jablkami

Kostka biszkoptowa z jablkami

Biszkopt z jablkami to jedno z moich ulubionych ciast z dwoch powodow-jest absolutnie delikatne jak puszek,po drugie robi sie je bardzo szybko,no i w domu pachnie jablkami-to tez wazne.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest chrupiaca skorka ,ktora powstanie jesli ciasto przed wstawieniem do piekarnika posypiemy obficie cukrem pudrem-pycha!

Zapraszam!

Zdjęcie - Kostka biszkoptowa z jablkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kostka biszkoptowa z jablkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kostka biszkoptowa z jablkami

Skladniki :

 ,5 jaj

.3/4 szklanki maki pszennej

.1/4 szklanki maki ziemniaczanej

.1 szklanka cukru

.2 lyzki kakao ciemnego

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.3 lyzki wody

.2 lyzki soku z cytryny

.3 jablka

.3 lyzki cukru pudru do posypania

Wykonanie

Blaszke prostokatna o wymiarach 20/35 wykladamy papierem do pieczenia.

Jablka obieramy ze skorki ,kroimy w koske posypujemy cukrem waniliowym i 1 lyzeczka soku z cytryny.

Bialka oddzielamy od zoltek i ubijamy na sztywno ,potem powoli dosypujemy cukier az powstanie lsniacy lukier,nastepnie dodajemy po jednym jajku i porzadnie ubijamy.

Mieszamy wode z sokiem z cytryny i dodajemy do masy.

Obie maki z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ,dodajemy do masy -delikatnie mieszamy a nastepnie dodajemy jablka.

Mase biszkoptowa wylewamy na blaszke,posypujemy obficie cukrem pudrem ,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piczemy przez 35 min.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów