Koreczki z klopsikami i szynką

Koreczki z klopsikami i szynką
Zdjęcie - Koreczki z klopsikami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z klopsikami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z klopsikami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Koreczki z klopsikami i szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 16 marynowanych pieczarek
  • 16 wykałaczek
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1-2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy musztardę, cebulę, tymianek, ostrą paprykę, żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy dłonią, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bułki tartej.


Dłonie zwilżamy zimną wodą, odrywamy kawałki mięsa i formujemy 16 małych klopsików.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski. Układamy klopsiki, smażymy po około 5 minut z każdej strony lub dłużej, aż przestaną być surowe w środku.


Usmażone klopsiki odkładamy na papierowy ręcznik. Plastry szynki kroimy na pół.


Na wykałaczki nabijamy pieczarkę, kawałek szynki i klopsik. Podajemy na zimno.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów