Koperty francuskie z brzoskwiniami

Koperty francuskie z brzoskwiniami

Odkrywam właśnie liczne możliwości, jakie stwarza w kuchni ciasto francuskie. Chyba największą jego zaletą jest to, że kiedy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, a w domu akurat nic nie ma, można sobie szybko rozmrozić kilka plastrów i w ciągu godziny mamy gotowe pyszne, ciepłe ciasteczka. Ja użyłam do moich ciastek brzoskwiń z kompotu, ale oczywiście mogą być to brzoskwinie czy morele z puszki.

Składniki:

kilka plastrów mrożonego ciasta francuskiego

owoce z kompotu lub puszki

roztrzepane jajko do smarowania

Ciasto rozmroź i pokrój na kwadraty, mniej więcej 15x15 cm. Każdy kwadrat ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem i nałóż owoce odsączone z soku. Rogi kwadratu posklejaj na krzyż, tworząc kopertę. Gotowe koperty posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut. Najlepiej smakują ciepłe prosto z pieca :)

Zdjęcie - Koperty francuskie z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów