Konfitura z cukinii

Konfitura z cukinii

Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy z niej kotlety, placki, zapiekanki, leczo. Często pojawia się jako główny składnik wypieków np. w ciastach, chlebie czy muffinkach. Ja chcę Wam zaproponować konfiturę z cukinii. Wspaniały dodatek do serów, mięs, sosów. Wzbogaci smak każdej kanapki na zimno i ciepło.

 

Zdjęcie - Konfitura z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  4 słoiczki po 200 ml

Czas wykonania –  60-70 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 cukinie (około 1 kg po usunięciu miąższu z nasionami)
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( użyłam marki Pudliszki)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z ½  cytryny
  • 12 listków świeżej bazylii ( posiekane)

 

Sposób wykonania:

  1. cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ z nasionami i kroimy w małą kostkę
  2. cukinię oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 min.
  3. podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aż cukinia będzie miękka a syrop stanie się gęsty i ciężki
  4. gorącą konfiturę  przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy
  5. następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody



Zdjęcie - Konfitura z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów