Kompot z żurawiny

Kompot z żurawiny
Zdjęcie - Kompot z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kompot z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g świeżej żurawiny
  • 100 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 małe jabłko
  • 2-3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie Żurawinę dokładnie opłukać na sitku, włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 min.


Po tym czasie dodać pokrojone na kawałki jabłko (bez gniazda nasiennego) oraz obraną ze skórki i pokrojoną w plastry pomarańczę. Gotować jeszcze 15 min. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Na koniec przecedzić kompot przez sitko i ostudzić.


Porada:

W razie problemów ze zdobyciem świeżej żurawiny, można zastąpić ją suszoną. 500 g świeżej żurawiny zastąpimy 200 g suszonej.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów