Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką

Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką

Zdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taka niedziela u babci. Klasyczny, ucierany placek ze śliwkami. Taki bez żadnych szaleństw, ale przy tym pyszny. Z pachnącym masłem i wanilią ciastem, chrupiącą kruszonką na wierzchu.

Zdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie jednak i z nim poeksperymentować. Szczypta cynamonu lub kardamonu zmieni ten deser w korzenny, jesienny przebój.

Zdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podane proporcje na foremkę o ok. 28 cm średnicy.

Zdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając wbij jajka, a następnie dodaj esencję waniliową i śmietanę. Dodaj suche składniki- mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Odłóż ok. 3 łyżki masy, a resztę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pozostałych 3 łyżek ciasta, dodaj cukier brązowy, mąkę i proszek do pieczenia. Rozdrobnij palcami na kruszonkę.

Na wierzchu ciasta ułóż połówki śliwek, na nich zaś rozłóż kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, na ok. 45 minut. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Kategorie przepisów