Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Pola niedawno piekła ni to keks ni to chleb ze szparagami i suszonymi pomidorami. Spodobał mi się od pierwszego wejrzenia, a potem od pierwszego kęsa. Doskonały na szybkie śniadanie, wystarczy ukroić plasterek. Wygodny na śniadanie do szkoły, pracy, na piknik. Keks niesłodki, wiosenny. Jeszcze upiekę go w tym sezonie. ;-)

Zdjęcie - Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Keks ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

100 ml oliwy z oliwek

250 g szparagów obranych, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami

200 g pszennej mąki, obie polecamy orkiszową, bo zdrowsza, bo smaczniejsza, niż zwykła i keks dłużej jest świeży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka listków tymianku (ja miałam natkę i już ;-))

3 jajka lekko ubite

100 ml mleka

100 g zielonych oliwek

100 g suszonych pomidorów,odcedzonych

150 g sera gruyere l. podobnego

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

3/4 łyżeczki ostrej papryki

główka czosnku

W 150 stopniach piekę nieobrane ząbki czosnku posmarowane oliwą, aż zbrązowieją. Wtedy wyjmuję je z łupin.

Ser ścieram na tarce, na grubych oczkach.

Pomidory kroję w podłużne, cienkie paski.

Szparagi gotuję w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie je odcedzam, przelewam zmną wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję każdy na 3 równe kawałki.

Oliwki wyjmuję z zalewy. Osuszam na ręczniku.

Do miski sypię mąkę, proszek, przyprawy, świeże zioła.

Do ubitych jaj dolewam mleko i oliwę.

Do suchych składników dodaję mokre, miksuję. Następnie wsypuję  3/4 sera, cały czosnek, połowę szparagów, połowę oliwek i wszystkie suszone pomidory. Mieszam.

Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję wierzch i układam na nim pozostałe szparagi i oliwki, posypuję resztą sera.

Keks piekę w 180 stopniach, w termoobiegu przez ok. 50 minut.

Studzę w piekarniku, nie od razu otwieram drzwiczki, żeby nie opadł.

Już ciepły smakuje doskonale. Na zimno też jest bardzo dobry.

Zdjęcie - Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - blog Poli

Zdjęcie - Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów