Keks z rodzynkami w rumie

Keks z rodzynkami w rumie

Robiąc to ciasto zrozumiałam, że perfumy moich marzeń miałyby zapach rodzynek w rumie :) Tak, dla nie to połączenie idealnie sprawdzające się w deserach i ciastach, szczególnie tych świątecznych! Ale nie o kosmetykach dziś będzie, tylko o pysznym świątecznym wypieku!

Zdjęcie - Keks z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś keks- pełen bakalii świąteczny klasyk. Mało w nim ciasta, za to cała masa suszonych owoców i orzechów. Mój keks upiekłam w płaskiej foremce, jednak możecie podwoić ilość składników i przygotować porządny keks w tortownicy. To naprawdę pyszne, wilgotne ciasto. Mój idealny dodatek do kawy- bo jest słodkie i mocno owocowe.

Zdjęcie - Keks z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli dodacie do keksu brązowy cukier, jego skórka będzie miała jeszcze głębszy, brązowy odcień.

Zdjęcie - Keks z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiec keks możecie spokojnie nawet tydzień przed Świętami, w szczelnym pojeminku (lub np. owinięty folią) z dnia na dzień będzie tylko lepszy!

Zdjęcie - Keks z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • rodzynki - 200 g
  • rum - 3 łyżki
  • orzechy - np. włoskie ok. 1/2 szklanki
  • figi - ok. 10 szt, suszone
  • mąka pszenna - 100 g
  • masło - 100 g, miękkie
  • cukier - 100 g
  • jajko - 2 szt
  • mielone migdały - 4 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy - otarta z 1 owocu
Przygotowanie:

Rodzynki namocz przez noc w rumie. Połącz z pokrojonymi orzechami i figami.

W misie miksera utrzyj na puszystą masę miękkie masło i cukier. Ciągle ubijając wbij kolejno jajka.

Zbierz masę ze ścianek miski, dodaj mąkę, sól i mielone migdały. Wymieszaj.

Do ciasta dodaj bakalie i skórkę otartą  pomarańczy, wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki o średnicy ok. 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC na 45 minut, zmniejsz temp. do 150 oC i piecz kolejną godzinę. Ostudź.

Możesz podwoić ilość składników, wydłuż w takim wypadku czas pieczenia odpowiednio do ok. godziny w 170 oC i 2 godzin w 150 oC.

Kategorie przepisów