Kawa. Czekolada. Kokos.

Kawa. Czekolada. Kokos.

 

Zdjęcie - Kawa. Czekolada. Kokos. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W weekend zasypał nas śnieg. Już dawno nie spadło tyle śniegu w jednej chwili. Oglądałam te cudne zimowe obrazki przez okno, szczęśliwa, że akurat nigdzie nie muszę wychodzić. Mimo to czułam, że zamarzam. Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury.
Zdjęcie - Kawa. Czekolada. Kokos. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brownie z kawa i kokosowa posypka
składniki:

  • 150 g białego cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
  • 40 g ciemnego kakao
  • 250 g masła
  • 250 ml bardzo mocnej kawy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

do dekoracji

  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g czekolady


wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kategorie przepisów