Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami

Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami

Soczewica i pieczarki to wyjątkowo zgrany duet i często wystepuję u mnie w tym zestawieniu. Niestety, wizualnie jest to porażka. Zarówno pieczarki jak i zielona soczewica zabarwiają potrawy na burawy kolor. A jak wiadomo jemy też oczami dlatego próbowałam ratować wygląd tej zupy dodając pomidory. Nie wyszło idealnie, na szczęście smak  zrekompensował ten” nie wyjściowy”wygląd. Podczas jedzenia  kołatała mi w głowie myśl, że tak smakuje zdrowie: dużo składników, zdrowych składników, zero chemii, aromat naturalnych ziół i czysty, niczym nie obiążony smak.

Zdjęcie - Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g soczewicy
  • 100 g makaronu
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 l bulionu

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę, i pietruszkę.  Wszystko smażyć chwilę, zalać bulionem, zagotować. Dodać selera naciowego, pora i bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić wodą.  Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone pieczarki i makaron oraz passatę. Gotować, do pożądanej miękkości makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów