Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g pieczarek
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, plus kilka listków do dekoracji
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypior z cebulką
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut. Następnie obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozetrzeć. Odstawić na bok.


Pieczarki obrać, posiekać w drobną kostkę. Osobno pokroić białą i zieloną część szczypioru.


Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulkę. Do cebulki dodać pieczarki i łyżkę masła. Posolić (dzięki temu pieczarki szybciej puszczą sok) i dusić, aż prawie cały płyn odparuje. Odstawić do przestudzenia.


Wystudzone pieczarki połączyć z żółtkami i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać jeszcze trochę majonezu. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli jajka nie będą podawane od razu, przechowywać pod przykryciem.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów