Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem

Mam dla Was przepis na pyszne i efektywne danie- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Sprawdzą się jako przystawka na imieninowym czy wielkanocnym (tak, tak wiem) stole. Takie jajeczka schodzą bardzo szybko nie tylko ze względu na swój smak, ale również dlatego, że mała porcja zachęca do skubnięcia :) Na pewno jest to ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe jajka na twardo z majonezem. W mojej rodzinie często pojawia się również wersja z szynką. Mam nadzieję, że ukaże się ona na blogu.

Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 średnie pieczarki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I co dalej?:

Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli. Pozwól im lekko przestygnąć i obierz je ze skorupek. W tym czasie oczyść pieczarki i obgotuj, aż lekko zmiękną (jakieś 3-5 minut). Wystudzone pieczarki pokrój bardzo drobno. Jajka poprzekrawaj na pół i wybierz żółtka, które zmieszaj z pieczarkami. Do masy dodaj drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym farszem nadziewaj jajka. Ułóż je w jakimś naczyniu, ładnie udekoruj i możesz podawać gościom!

Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów