Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Zdjęcie - Jaglanka z sosem Tahini i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jaglanka z sosem Tahini i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego),
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Sos Tahini:

  • 1 łyżka pasty tahini,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Dodatkowo:

  • pestki z 1/2 owocu granatu.


Zdjęcie - Jaglanka z sosem Tahini i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu?

Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu aż będzie klarowna. Wsypać ją do niedużego garnka, dodać mleko oraz połowę mleka kokosowego (125 ml), cukier trzcinowy i zagotować na średnim ogniu.
Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut.
Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia.
Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką.

Źródło: kwestiasmaku.com


Kategorie przepisów