Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem

Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem

Zdjęcie - Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę :-)

Składniki:

  • około 1 kg fileta z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki dżemu żurawinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


1. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki dajemy nasz czosnek, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i nacieramy mieszanką mięso. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2. Dżem żurawinowy mieszamy z miodek, kilkoma kroplami soku z cytryny i musztardą miodową. Glazura powinna być na tyle gęsta, żeby nie spływała z mięsa.
3. Mięso wyjąć z lodówki i przygotowaną glazurą go nasmarować (wierzch i boki). Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać wcześniej przygotowanym bulionem.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 1,5 do 2 godzin. Mięso od czasu do czasu możemy podlać powstającym sosem. Mięso możemy podawać na ciepło i będzie na pewno świetne na kanapki :-)

Zdjęcie - Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów