Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha
Zdjęcie - Indyjski chlebek Parantha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Wielbicielom płaskich chlebków polecam indyjską paranthę. Placki z patelni goszczą u mnie bardzo często, są świetne do różnego rodzaju sosów, nie tylko tych o azjatyckim charakterze. Parantha jest nieco bardziej pracochłonna niż inne tego rodzaju chlebki np. lawasz ponieważ każdy placek wymaga smarowania olejem lub masłem klarowanym, ale dzięki temu oraz dzięki składaniu ciasta zyskujemy bardzo ciekawą strukturę.

Składniki Instrukcje

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i olej, następnie wodę. Ilość  wody zależy od rodzaju mąki, zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min. Ciasto podzielić na równe części. Każdą część spłaszczyć, rozwałkować, posmarować olejem, złożyć na pół i jeszcze raz (powstaje trójkąt)   rozwałkować. Każdy placek kłaść na gorącą patelnię i smażyć, aż chlebek stanie się rumiany, następnie przewrócić na drugą stronę.

Smacznego:)

Zdjęcie - Indyjski chlebek Parantha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów