Cieciorka na 3 sposoby

Cieciorka na 3 sposoby

czasem przygotowując jedno danie mamy od razu bazę do kilku innych. tym razem z przekąski do skubania przed telewizorem, możemy stworzyć bezmięsną sałatkę do supermodnej diety pudełkowej lub przygotować pastę do kanapek i nie tylko.

Zdjęcie - cieciorka na 3 sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cieciorka curry

  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 0,5 łyżeczki suszonych kolendry,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • sok połowy z cytryny,
  • sól

Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju tak długo, aż cebula będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Dodaj przyprawy i smaż je na minimalnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj cieciorkę, świeżą kolendrę i sok z cytryny. Smaż kolejne 5 minut, po zdjęciu z ognia dopraw solą. Można jeść na ciepło, letnio i na zimno, podając z solo, z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

Nieortodyksyjny humus

  • porcja cieciorki curry,
  • 1 łyżka tahini,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz

Cieciorkę zmiksuj z tahini i ząbkiem czosnku. Gdyby pasta była za gęsta dodaj kilka łyżek przegotowanej wody. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka z cieciorką

  • porcja cieciorki curry,
  • 150 g mieszanki sałat,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotuj sos mieszając czosnek przeciśnięty przez praskę z sokiem cytryny, olejem, cukrem, solą i pieprzem. Pomidorki przekrój na pół i dodaj je do porwanych sałat i cieciorki. Polej sosem tuż przed podaniem i wymieszaj.

Kategorie przepisów