Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków to bardzo ciekawe danie. Tak samo jak zresztą same boczniaki – niepozorne, nieco niedoceniane w naszych kuchniach i chyba nie do końca wiemy co z nimi tak na prawdę zrobić poza obsmażeniem w oklepanej panierce.

Przyznać muszę, że boczniaki nie należą do moich ulubionych gatunków grzybów, ale kupuję je stosunkowo często. Od czasu do czasu zdarza mi się zrobić z nich wegetariańskie kotlety, które swoją drogą świetnie smakują z nutką curry w bułce hamburgerowej. Najczęściej jednak serwuję je krótko smażone z ziołami i różnymi przyprawami. Gulasz z nich był dla mnie nowością, jednak muszę przyznać, że zaskoczył mnie zarówno smakiem, jak i teksturą. Część rodziny nawet nie potrafiła jednoznacznie stwierdzić co ma na talerzu, niektórzy nawet podejrzewali, że to zwyczajny gulasz. W zupełnie pozytywnym znaczeniu tego stwierdzenia, bo gulasz z boczniaków jest naprawdę wyśmienity.

Mój gulasz z boczniaków postanowiłam przyprawić dość klasycznie, bez wariacji i światowych improwizacji i wydaje mi się, że wyszło mu to na dobre. Znajome smaki z pewnością przypadną do gustu konserwatywnym gościom, a tym bardziej odważnym powinien wystarczyć fakt, że jedzą grzyby. Taka potrawa oprócz tego, że jest bardzo smaczna i pożywna, jest dość tania, bo boczniaki nie należą do drogich składników. Na dzień dzisiejszy można kupić je w większości sklepów niezależnie od pory roku.

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z boczniaków

Czas Przygotowania 10 min

Czas Gotowania 50 min

Czas Całkowity 55 min

Prosty wegetariański gulasz z boczniaków. Nie uwierzysz, że to grzyby - smakują zupełnie inaczej niż zazwyczaj.

Rodzaj dania: Danie główne

Kuchnia: Wegetariańskia Ilość Porcji: 4 porcje

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 100 g cebuli
  • 120 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście lurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 gałązka tymianku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku

  1. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Grzyby porwij (nie krój!) na mniejsze kawałki.

  2. W rondlu zeszklij cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj boczniaki i marchewkę pokrojoną w ukośne plasterki. Chwilę podsmaż. Gdy zaczną wiotczeć, oprósz mąką i ponownie podsmaż.

  3. Podsmażone warzywa podlej bulionem lub wodą i dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Duś pod przykryciem przez około 45-50 minut lub do miękkości grzybów.

  4. Gotowy gulasz zabiel śmietaną i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

  5. Udekoruj natką pietruszki i podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne przepisy na dania wegetariańskie Zdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGulasz z boczniakówZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTabbouleh – prosta letnia sałatka z bulguremZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stółZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron soba z warzywami z tahiniZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczejZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKotlety jajeczne z kaszą jaglanąZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakamiZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSałatka makaronowa ze szpinakiem i serem provoloneZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepłoZdjęcie - Gulasz z boczniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKulebiak ziemniaczany z fetą i szpinakiem z barszczem KRAKUS

Kategorie przepisów