Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami

Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami

Choć gulasz potrzebuje jakiś dwóch godzin, żeby mięso w nim duszone było naprawdę miękkie, dla mnie to prawdziwy fast food. Pokrojenie wołowiny i kilku warzyw to kwestia minut, potem szybkie smażenie. Duży, żeliwny garnek wkładam potem do piekarnika i mam wolne!

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właśnie jesienią mam największą ochotę na takie ciepłe, otulające dania. Dodatek wina i śliwek nadaje potrawie naprawdę głęboki smak.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz możesz podać z ziemniakami, kaszą albo po prostu chrupiącą bagietką. Świetnym dodatkiem będą tarte buraczki lub kiszone ogórki.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami

Agata, 3 października 2012

Zdjęcie - Gulasz wołowy z czerwonym winem i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę o boku 2-3 cm. Oprósz mąką, posól, popieprz i obsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij mięso z patelni, dorzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj, żeby zdjąć wszystkie smaki z patelni.

Dołóż mięso, wlej wino. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojone śliwki. Możesz doprawić też odrobiną chili, do smaku.

Całość wymieszaj. Na wierzchu ułóż rozmaryn. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na minimum 2 godziny. Gulasz musi dusić się tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie. /mięso obsmażam od razu w żeliwnym garnku, w którym potem duszę danie. Jeśli nie masz takiego naczynia smaż na patelni, a potem przełóż do brytfanki z pokrywką/

Pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywkę, jeśli chcesz, bo sos był gęściejszy (wyparuje z niego nadmiar wody)

Kategorie przepisów