Grissini z suszonymi pomidorami

Grissini z suszonymi pomidorami

Drugim przepisem na konkurs Odkryj Kujawski ze smakiem"pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem będzie grissini z suszonymi pomidorami. Bazowałam częściowo na przepisie z moich domowych gazetowych wycinków, ale tylko w wersji podstawowej, gdyż wersja pomidorowa jest moim pomysłem. To chyba jedne z najlepszych paluszków chlebowych jakie dotychczas jadłam. Polecam, naprawdę są pyszne. :-) Zdjęcie - Grissini z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 3 blachy paluszków: 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli, 125 g ciepłej wody, 1 łyżka ketchupu, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 pomidory suszone drobno pokrojone, 8 g suszonych drożdży, 2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA
Dodatkowo do smarowania: 2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA Zdjęcie - Grissini z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywając małe kawałki ciasta wałkować cienkie paluszki długości od 20 do 30 cm.
Gotowe paluszki układać na wyłożonej papierem blaszce w małych odstępach i pozostawić jeszcze na ok 10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki na wierzchu olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 13 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po wyjęciu wystudzić. Smacznego :-)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Kategorie przepisów