Grillowany łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

Grillowany łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

Od dzisiaj zapraszam do nowej kategorii dań pt.: DEIETETYCZNIE. Od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. Poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. W100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. Szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.

 

Zdjęcie - Grillowany łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 kawałki fileta z łososia ( bez skóry )
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 3-4 spore liście mięty
  • 1 łyżeczka masła ( ewentualnie oliwy z oliwek )
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej) około 10 min. z każdej strony,
  2. w czasie kiedy łosoś nabiera rumieńców przygotowujemy sos i szpinak:

sos:

a)      w małym garnuszku łączymy jogurt, sok z cytryny, posiekane listki mięty i kapary, doprawiamy solą oraz pieprzem i lekko podgrzewamy przed podaniem,

szpinak:

a)      na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak i mieszając delikatnie podgrzewamy aż liście zwiędną, około 1-2 min.

  1. na talerzach układamy porcję szpinaku, następnie łososia i polewamy sosem,
  2. całość dekorujemy cząstką lub plasterkiem cytryny i miętą. Smacznego:)

Kategorie przepisów