Gołębi puch

Gołębi puch
Zdjęcie - Gołębi puch - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 25minuty

Nazwa "Gołębi puch" padła podczas jedzenia tego ciasta. Jest to zasługa białej masy śmietanowej, która jest tak delikatna jak ptasi puszek. Ciasto zostało przygotowane na kakaowym biszkopcie bo akurat taki wymyśliłam, ale można użyć także gotowych ciastek biszkoptowych i nie muszą być kakaowe. Tak samo można postąpić z galaretką, ja użyłam niebieskiej, ale to jest kwestia indywidualna. W sezonie owocowym mam zamiar wzbogacić to ciasto o truskawki lub maliny.

Składniki Instrukcje

Biszkopt:

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.

Rozpuścić galaretki. Połowę tężejącej galaretki wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki, pozostałą galaretkę trzymać na wierzchu, żeby nie zastygła zbyt szybko.

Masa śmietankowa:

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Czekoladę pokruszyć, umieścić w metalowej misce, postawić na garnku z gotującą się wodą. Rozpuścić.

Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać. Przelać masę na biszkopt z galaretką, wyrównać, wstawić do lodówki. Gdy śmietana stężeje wylać galaretkę, rozprowadzić i wyrównać.

Smacznego:)

Zdjęcie - Gołębi puch - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów