Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zachciało mi się gołąbków - dość dawno je robiłam i zdążyliśmy się już stęsknić za ich smakiem . Ugotowałam cały garnek i mam cichą nadzieję , że uda się chociaż ze dwa lub trzy zamrozić "na zaś" ;)

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 kapusta włoska ( może być też zwykła biała )

na farsz :

  • 30-40 dag suchego ryżu
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • vegeta [ opcjonalnie ]



Ryż ugotować na sypko . Cebulkę posiekać w kostkę , podsmażyć razem z mięsem na patelni . Podsmażone mięso z cebulką dodać do ugotowanego ryżu , wymieszać , doprawić solą i pieprzem do smaku .

Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście , starając się ich nie uszkodzić . Pościnać zgrubiałe części . W garnku zagotować wodę , do wrzątku wkładać liście na ok.1 minutę - tak , żeby zmiękły . Odsączyć .

Na sparzone , miękkie liście nakładać farsz , zwijać gołąbki . W dużym garnku położyć na spód liście kapusty ( dzięki temu gołąbki się nie przypalą ) , a na nich układać dość ciasno gołąbki . Wyszły mi dwie warstwy .

Oprószyć z wierzchu vegetą i wlać około 0,5 l wody . Przykryć i gotować na małym ogniu , aż kapusta zmięknie ( w razie czego można dolać trochę wody ) . U mnie to było około 1,5 godziny .

Podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym .

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów