Gofry kokosowe ( bezglutenowe )

Gofry kokosowe  ( bezglutenowe )

Jaki smak i zapach najbardziej kojarzy Wam się z latem?

Mi kokos!

By przywołać to lato, choć pogoda za oknem nie dopisuje przygotowalam przepyszne, kokosowe gofry.

Na mleku kokosowym, z wiórkami i odrobiną likieru dla wzmocnienia smaku.

Zastosowanie mąki ryżowej sprawiło, że gofry te stały się przysmakiem bezglutenowym.

Są fantastyczne!

Lekkie, delikatne, puszyste!

Mają zdecydowanie inną konsystencję niż klasyczne – taką bardziej sypką, suchą. Ale oczywiście mega smaczną!

Świetnie będą pasowały z domowym dżemem, świeżymi owocami albo np. bitą śmietaną i czekoladą.

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - GOFRY KOKOSOWE  ( bezglutenowe ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mleko kokosowe – 1 puszka / 400  ml

* mąka ryżowa – 180 g

* wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* wanilia ( ziarna ) – 1 laska

* cukier – 4 łyżki

* sól – 1 szczypta

* olej kokosowy – 3 łyżki

* jajko – 2 szt

* likier kokosowy ( np.malibu ) – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielamy od żółtek.

Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut.

Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy całością.

Zdjęcie - GOFRY KOKOSOWE  ( bezglutenowe ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - GOFRY KOKOSOWE  ( bezglutenowe ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy na rumiano.

Zdjęcie - GOFRY KOKOSOWE  ( bezglutenowe ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podajemy z ulubionymi dodatkami!

U mnie sos czekoladowy i cukier puder – mniam!

Smacznego!

Zdjęcie - GOFRY KOKOSOWE  ( bezglutenowe ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów