Glasierte mokka brownies

Glasierte mokka  brownies

To brownies z dodatkiem kawy, polane prostą i smakowitą pomadą czekoladowo -śmietanową. Różni się nieco od tego tradycyjnego, bo nie jest aż tak wilgotne i ciężkie, ale zapewniam, że jest przepyszne! Przepis podpatrzyłam u Aelizy i Madzi.

Zdjęcie - Glasierte mokka  brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Glasierte mokka brownies

Składniki:

  • 240g gorzkiej czekolady
  • 120g masła
  • 350g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mocnej, przestudzonej kawy
  • 200g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Polewa:

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 150g kwaśnej śmietany

 

Formę o wymiarach 27 x 40 cm (użyłam mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.

Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Lekko przestudzić. Cukier zmiksować z jajkami, dodać kawę i czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać szczyptę soli i makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, Dodać orzechy i całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu lekko przestudzić, a w międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dokładnie wymieszać ze śmietana. Polać brownie.

Zdjęcie - Glasierte mokka  brownies  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów