Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem

Jedna z moich ulubionych zup, z dodatkiem pieczarek, suszonych grzybów leśnych, czerwonego ryżu i warzyw. Czerwony ryż, gotujemy dłużej od białego, ten rodzaj ryżu sprawdza się w zupach i sałatkach. Zupę warto przygotować w większej ilości, dobrze smakuje na następny dzień ?

Zdjęcie - Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zupę z pieczarkami
  • około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 pełna szklanka czerwonego ryżu
  • 300 g pieczarek obranych i pokrojonych na plasterki
  • 2 małe cebulki obrane i pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • garść suszonych grzybów
  • 2 mniejsze marchewki obrane i pokrojone w plasterki
  • 4 mniejsze ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 100 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • przyprawy – 3 liście laurowe, kilka nasion jałowca, łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku

Grzyby zamocz w zimnej wodzie. Ryż wypłucz dokładnie na sitku.

Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, dodaj cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smaż mieszając do czasu, kiedy warzywa odparują wodę i zmiękną.

Do wywaru, dorzuć ryż, marchewkę, ziemniaki, liście laurowe i nasiona jałowca. Gotuj około 30 minut, na małym ogniu.

Namoczone grzyby, drobno posiekaj.

Do wywaru, dodaj pieczarki z cebulką, grzyby i majeranek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę ( jeżeli używasz ) i dopraw do smaku.

Na talerzu możesz posypać zupę, posiekaną pietruszką ? Smacznego ?

Zdjęcie - Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów