Frytki z batata z jogurtowym dipem

Frytki z batata z jogurtowym dipem
Jogurt naturalny w połączeniu z koperkiem, szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką to dip idealny, nowalijkowy. Słodkie, pieczone frytki z batata maczane w ziołowym, chrupiącym dipie to zdrowa i pyszna przekąska.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 niewielki batat,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego i papryki,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 3 gałązki koperku,
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Batata należy umyć, obrać i pokroić w słupki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą i doprawić pieprzem ziołowym i papryką. Piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Jogurt przełożyć do miski, dodać posiekany szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Upieczone frytki przełożyć na talerz i maczać w nowalijkowym dipie. Smacznego ;)
Zdjęcie - Frytki z batata z jogurtowym dipem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Frytki z batata z jogurtowym dipem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów