Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Zdjęcie - Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jak już pisałam kilka razy (ostatni raz w poprzednim poście;) ) bardzo nie lubię marnowania jedzenia. Dodatkowo w obecnej sytuacji #niemarnuję (lub jak kto woli #lesswate) ma dla mnie jeszcze większe znaczenie. Dlatego dzisiaj bierzemy się za łodygę brokułu, która w większości domów ląduje po prostu w koszu. Przyznam się, że sama kiedyś ją wyrzucałam, jednak na szczęście zmieniłam podejście. Jak się okazuje łodyga brokułu posiada większe ilości składników odżywczych, witamin i błonnika niż kwiaty tego warzywa, czyli "różyczki" które są zjadane najczęściej. Tych, których nie przekonują właściwości zdrowotne może przekona fakt, że łodyga brokułu to ok. 50% porcji, którą kupujemy. Oznacza to, że wyrzucając łodygę wyrzucacie połowę wydanych pieniędzy. ;)

Zdjęcie - Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Możliwości na wykorzystanie brokułowej łodygi jest naprawdę dużo. Ja na początek proponuję frittatę, do której zużyłam także trochę czerstwego chleba. Pieczywo podpieczone na oliwie zyskało nowy smak i dodało przyjemnej chrupkości. A jak u Was? Wykorzystujecie łodygę brokułu? A może macie inny patent na niemarnowanie jedzenia?

jaja, przekąska, co na obiad, party Obiad, Śniadanie polska, włoska
Ilość: 1
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFrittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem Taka frittata, to smaczny sposób na wykorzystanie łodygi brokułu. przygotowanie: 5 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto

  • 250g łodygi brokułu
  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 6 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g żółtego sera
  • garść młodego szpinaku (tzw. baby, można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: Jak przygotować Frittatę #lesswaste

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Łodygę brokułu pokroić na plasterki ugotować w niewielkiej ilości wody (lub na parze) na półtwardo. Cebulkę pokroić w piórka, szczypiorek posiekać. Chleb pokroić w kosteczki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki chleba, opiec do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
  4. Na tę samą patelnię dolać oliwę, dorzucić cebulę zeszklić. Dorzucić brokuły, chwilę podsmażyć razem.
  5. Jaja roztrzepać z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem, mlekiem, solą i pieprzem. Dodać połowę sera.
  6. Masę jajeczną wlać na patelnię z brokułami i cebulą. Dodać szpinak i połowę grzanek. Całość dobrze pomieszać, żeby składniki równo rozłożyły się w masie jajecznej.
  7. Smażyć na małej mocy 2-3 minuty, następnie posypać odłożonymi grzankami grzankami i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut. Posypać pozostałym serem piec jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.


Smacznego! https://www.pelnytalerz.com/2020/05/frittata-z-lodyga-brokulu-i-czerstwym.html Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤

Zdjęcie - Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów