Foccacia z pomidorkami i oregano

Foccacia z pomidorkami i oregano
Pyszna focaccia nadziana małymi, truskawkowymi pomidorkami, skropiona oliwą oraz oprószona solą i oregano. Ciasto jest zwarte, bardzo plastyczne. Wypiek pozostanie dłużej świeży, niż zwykła focaccia (to dzięki ugotowanym ziemniakom, które należy dodać do ciasta). Jednak uwierzcie mi, nie dacie jej się zestarzeć. U nas zniknęła tuż po upieczeniu:) Zdjęcie - Foccacia z pomidorkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / wspaniały przepis podaję za Asią z Kwestii Smaku/

-500 g mąki pszennej typ 550 - 180 ml ciepłej wody - 2 średnie ziemniaki (ugotowane i rozgniecione na puree) - 25 g świeżych drożdży - 3 łyżki soli morskiej - 2 łyżki cukru - 3 łyżeczki soli - ok. 12 pomidorków truskawkowych dodatkowo: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka suszonego oregano
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Rozgnieść na puree. Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać cukier. Odstawić na ok.10 minut. Następnie przesiać mąkę, dodać do miski z drożdżową miksturą. Wsypać sól, dodać puree ziemniaczane i zagniatać elastyczne ciasto przez ok. 10 minut. Na koniec wlać oliwę. Ciasto będzie plastyczne. Należy przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości - na ok. 60 minut. Po tym czasie wylepić formę w kształcie serca wyrośniętym ciastem, pomidorki umyć i powciskać w nie. W szklance wymieszać 2 łyżki oliwy z suszonym oregano. Polać tak powstałą miksturą focaccię, na koniec oprószyć ją jeszcze solą morską. Zostawić na ok.30 minut w ciepłym miejscu, aby trochę podrosła. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni i piec ją przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego!:)



Zdjęcie - Foccacia z pomidorkami i oregano - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów