Focaccia z figami i serem pleśniowym
Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!
Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!
Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.
Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)
Składniki:- ciasto:
- mąka pszenna - 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
- drożdże instant - 5 g
- oliwa - 3 łyżki
- cukier - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- woda - ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia
- na wierzch:
- figi - ok. 5 szt, świeże
- ser pleśniowy - ok. 150 g, np. gorgonzola
- rozmaryn - ok. 3 gałązki, świeże
- oliwa - ok. 2 łyżki
- pieprz - do smaku, świezo mielony
Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.
Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.