Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/focaccia-z-cukinia-i-baklazanem

Focaccia z cukinią i bakłażanem

Zdjęcie - Focaccia z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia to taka trochę bardziej uboga siostra pizzy. Drożdżowy placek z oliwą i czasem kilkoma wytrawnymi dodatkami. Ponieważ jestem w środku ogródkowego sezonu na cukinię i bakłażany, właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatki do focacci.

Zdjęcie - Focaccia z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na całą blachę ciasta wystarczą 2-3 małe sztuki. Tu nie chodzi o to, żeby ciasto uginało się pod bogactwem dodatków, mają się tylko pojawiać gdzieniegdzie, dodając smaku ciastu.

Zdjęcie - Focaccia z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby danie było jeszcze smaczniejsze, do pieczenia przygotowałam oliwę z czosnkiem. Bo dobrej focaccii nie ma bez oliwy właśnie!

Zdjęcie - Focaccia z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na duży placek o wielkości mniej więcej blachy piekarnika.

Zdjęcie - Focaccia z cukinią i bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • cukinia - 1-2 małe sztuki
  • bakłażan - 1 mała sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - ok. 1/3 szklanki
  • mąka pszenna - 4 i 1/2 szklanki
  • woda - 1 i 1/2 szlanki (letnia)
  • drożdże instant - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżeczki
  • sól - 3/4 łyżeczki
Przygotowanie:

Z mąki i pozostałych składników (w tym połowy z 1/3 szklanki oliwy- resztę wykorzystasz do polania placka) zagnieć elastyczne ciasto, wyrabiaj dobre 5 minut mikserem z hakiem, lub 10-15 ręcznie. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Piekarnik rozgrzej do 230 oC.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-1,5 cm, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Cukinię i bakłażan pokrój w bardzo cienkie (ok. 2 mm) plasterki.  Rozłóż na cieście (wykorzystałam też kwiaty cukinii, bardzo ładnie wyglądają). Wierzch możesz dodatkowo lekko posolić.

Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z 1/2 oliwy. Mieszanką polej (posmaruj pędzelkiem) ciasto.

Ostaw na 30 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem np. lnianej ściereczki.

Wstaw do piekarnika.

Piecz do momentu zarumienienia ciasta, ok. 15-20  minut. Gotową focaccię, przed podaniem ponownie (opcjonalnie) skrop oliwą.