Focaccia na oleju rzepakowym

Focaccia na oleju rzepakowym

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ z wielką przyjemnością zostaliśmy częścią akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl, postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach jednoznacznie kojarzonych z oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… ;) Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji „oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco!

Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: http://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/.

Focaccia na oleju rzepakowym

Składniki:

  • 400 g mąki chlebowej
  • 1.5 łyżeczki suchych drożdży
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania wierzchu
  • 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 250 ml letniej wody
  • sól gruboziarnista, gałązka świeżego rozmarynu i czarne oliwki na wierzch

1. Drożdże i cukier zmieszać z 3 łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny (aż podwoi objętość).

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść a następnie dłońmi rozciągnąć na blaszce o wymiarach 23×32 cm wysmarowanej olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Delikatnie palcami zrobić zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym.

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min.

Smacznego :)

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia na oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów