Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa
Kolejny "odchudzony" przepis na tapecie. Tym razem coś na wzór tradycyjnej szarlotki w mniej tradycyjnym wydaniu.
Jabłkowa tarta w wersji fit zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Tarta jest nieco mniej słodka od klasycznego wypieku, ale smakiem zdecydowanie się broni.
Co więcej - jest tak syta, że jeden kawałek w zupełności wystarcza. No czasem dwa ;)
Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego.
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS
NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ




Składniki:


Spód do tarty:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub czekoladowym ( można pominąć )



Nadzienie do tarty:

  • 4 średniej wielkości jabłka ( najlepiej kwaśne )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( można pominąć lub dodać słodzik )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka odżywki białkowej waniliowej ( można pominąć )








Przygotowanie tarty:



1. Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut.


2. Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła.


3. Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką.


Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm.



4. Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy.


5. Jajka wymieszać rózgą lub mikserem - na wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową.
Masę jajeczną wylać na jabłka.


6. Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut.

Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia.



* Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem.


Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fit tarta jabłkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów