Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem

Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem

Przepyszna propozycja na szybki obiad. Filet kurczaka, zatopiony w sosie z marchewką i groszkiem z dodatkiem cebulki, czosnku i ziół. Za sprawą warzyw, sos ma łagodny, lekko słodki smak. Całość najlepiej podaj z dowolnym gatunkiem kaszy, będzie pysznie ?

Zdjęcie - Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem

  • 4 małe filety lub 2 duże przekrojone w poprzek na dwie części
  • 2 marchewki starte na dużych oczkach
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól/ pieprz/ kurkuma
  • łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka łyżek mąki ( u mnie z ciecierzycy )
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia

Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp delikatnie solą, pieprzem i kurkumą. Następnie obtocz w mące.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj filety. Filety smaż na rumiano z każdej strony. Odłóż na talerzyk.

Na tą samą patelnię dodaj cebulkę, czosnek, liście laurowe i marchewkę. Całość smaż mieszając, około 2 minuty. Dodaj 3/4 szkl. wody.

Kiedy sos się zagotuje, ponownie dodaj filety, majeranek i groszek. Całość duś na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw do smaku ?

Jeżeli używasz, pod koniec duszenia, dodaj słodką śmietankę.

Smacznego ?

Kategorie przepisów