Faworki maślane

Faworki  maślane

Zawsze lubiłam faworki i róże karnawałowe.

Musiały być mocno śmietankowe i koniecznie kruche! Jednak wczoraj coś mnie skusiło, aby wypróbować ten przepis. Ciasto zupełnie nietypowe. Z całymi jajkami, masłem i mlekiem zamiast śmietany. A i co najlepsze nie trzeba go wybijać wałkiem, wystarczy dobrze zagnieść. Spróbowałam i...zakochałam się w nich. Są pyszne, kruche i niesamowicie maślane. Bardzo gorąco polecam!

Zdjęcie - Faworki  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Faworki  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faworki maślane

Składniki:

50 dag mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag cukru

3 jajka

4 łyżki mleka

13 dag masła

tłuszcz do smażenia

cukier puder do obsypania faworków

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów