Fasolka szparagowa w sezamowej panierce

Fasolka szparagowa w sezamowej panierce
Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFasolka szparagowa nie jest trudna, ani wymagająca w uprawie. W ogródku sieję ją zwykle dwa razy,  w maju i w lipcu. Drugi zbiór właśnie się kończy, fasolę tym razem ugotowałam i podałam w panierce z delikatnie zmielonego sezamu. Taka fasolka jest bardzo sycąca, pożywna i zdrowa. Można ją podać na samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu ?

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3/4 filiżanki nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • oliwa
Z fasolki odcinam końce i gotuję około 8 minut z łyżeczką soli. Miękką fasolkę odcedzam. Nasiona krótko mielę, rozdrabniając je na gruboziarnistą mączkę. Na rozgrzaną patelnię daję ziarna sezamu, prażę je mieszając, do czasu kiedy się lekko przyrumienią. Sezam odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni podgrzewam oliwę, dodaję zgniecione ząbki czosnku, zioła i sezam. Wszystko krótko podgrzewam i dodaję fasolkę. Fasolkę dokładnie obtaczam w sezamowej panierce. Gotowe danie można podać ze świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Smacznego ?

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów