Farfalle z łososiem

Farfalle z łososiem

Dania włoskie uwodzą mnie swoją prostotą - zaledwie kilka składników, a efekt niesamowity. Dzisiejsze danie, czyli farfalle z łososiem, można podać jako lekki obiad, lub też na zimno, jako sałatkę. Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej".

Składniki:

makaron farfalle (kokardki)

200 g łososia wędzonego w plastrach lub strzępkach

3 gałązki selera naciowego

100 g pomidorków cherry

pół szklanki oliwy

2 łyżki octu winnego

duży ząbek czosnku

parmezan do posypania

do dekoracji - kilka listków rukoli

Makaron ugotuj al dente. Seler, pomidory i łososia umieść w misce, dolej oliwę i ocet. Ząbek czosnku przekrój na pół i nabij na widelec, a następnie wymieszaj tym widelcem zawartość miski - tak, aby potrawa nabrała od czosnku nieco smaku. Dodaj ciepły makaron, wymieszaj, posyp parmezanem i udekoruj rukolą.

Podawaj na ciepło albo na zimno.

Zdjęcie - Farfalle z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów